nedeľa 9. februára 2014

Farebné trendy na rok 2014

Každý rok sa vyznačuje novými trendami, ktoré nás môžu inšpirovať a usmerniť pri voľbe svadobných dekorácií a doplnkov. Farebná škála je rozmanitá a ponúka množstvo kombinácií, ktoré si nevesta so ženíchom môžu vybrať a upraviť podľa svojich predstáv. Každý pár je jedinečný a viaže sa k nemu určitý osobitný štýl, ktorý ho vystihuje. Niekto má rád jemné farebné tóny, naopak pre niekoho môžu byť príznačné výrazné farebné kontrasty. Ako sa hovorí, koľko ľudí toľko chutí.
Wedday Vám vo svojom prvom tohtoročnom blogu prináša prehľad aktuálnych svadobných trendov, v ktorých nájdete známe ale aj nové farebné kombinácie pre kvetinovú výzdobu a svadobný dekor. Nebojte sa tento rok pustiť uzdu svojej fantázií a hrajte sa s farbami. Svadba je výnimočná udalosť, ktorá si zaslúži pozornosť. Správna voľba farebného ladenia môže do značnej miery ovplyvniť aj celkovú atmoséru svadby a zanechať pozitívne odozvy u Vaśich svadobných hostí. Farby na nás vplývajú a vyvolávajú určité emócie. Vyberajte preto tak, aby ste sa s nimi stotožnili a cítili sa príjemne.


Tmavomodrá / navy blue / je kráľovskou elegantnou farbou,  ktorá sa môže kombinovať s rôznymi ďalšimi doplnkovými farbami. Závisi od typu priestoru ale aj od ročného obdobia. Tmavomodrá so striebornou a bielou sa pekne hodí k zimným chladným mesiacom. Počas roka  ju môže kontrastne doplniť napríklad červená, žltá, zelená alebo odtiene ružovej a fialovej. Červená farba je spájaná s láskou a s modrou vytvorí pekný harmonický kontrast. Žltá a zelená kombinácia je príznačná najmä pre jarné obdobie, ide o živé a temperamentné farby. Ružová a fialková doplnková farba majú naopak zjemňujúci charakter. Pôsobia moderne, zároveň však dodávajú svadobným dekoráciám a doplnkom romantický nádych.

Kráľovská modrá v kombinácií so striebornou - foto archív Wedday

3. Svadobné oznámenie so žltým ornamentom 

3. Jednofarebné zelené prestieranie - foto archív Wedday  

3. Cupcaky s malinovým krémom  4. Výbava pre pánov

3. Kornútky s kvietkami pre svadobných hostí

2. Modré prestieranie s kytičkou sýtočervených ruží - foto archív Wedday
3. Svadobná torta s modrou saténovou stuhou


Prírodné neutrálne farby evokujú jemnosť a v kombinácií s vhodnými doplnkami môžu vytvoriť elagantný a nadčasový svadobný dekor. Ideálne sú na svadby počas jarného, letného alebo aj skorého jesenného obdobia. Vhodné sú pre svadby v exteriéry alebo v priestoroch, ktoré sú spojené so záhradou či terasou. Kombinujú sa rôzne farebné odtiene hnedej, olivovej zelenej, bielej, krémovej, staroružovej i jemnej ružovej. V prípade svadobných dekorácií sa pracuje najmä s prírodným materiálom a do popredia sa dostávajú rôzne druhy lúčnych kvietkov a zelene.

3. Zasadací poriadok - foto archív Wedday

3. Svadobné oznámenie  4. Prestieranie s ruličkou - foto archív Wedday
 
1. Pierko pre ženícha  
2. Svadobná kytica z pivoniek - foto archív Wedday
3. Svadobné prestieranie - foto archív Wedday
4. Svadobné tlačoviny


Šedá farba sa môže podobne ako prírodné odtiene radiť k neutrálnym tónom, ktoré je dobré v prípade svadby doplniť ďalšími farbami. Ak chcete zvoliť jemné ladenie s nádychom vintage, môžete šedú skombinovať so svetlými pastelovými odtieňmi zelenej a krémovej / mint, mint cream /. Táto farebná kombinácia pekne vynikne v jednoduchých priestoroch s elegantnými doplnkami. Jemnú romantickú atmosféru docielite aj v prípade kombinácie šedej s odtieňmi staroružovej a levanduľovej, ktorá prinesie nádych francúzskeho vidieka. V prípade, že by ste radi rozžiarili interiér svadobnej hostiny môžete šedú farbu dolpniť napríklad jarnou žltou a sviežou zelenou, ktorá pekne vynikne najmä v kvetinovej výzdobe.

3. Svadobné šaty 4. Črievičky


1. Svietnik s kvetinovým dekorom - foto archív Wedday 
4. Makarónky



Ružová farba je najčastejšie spájaná s klasickou svadbou. Je to farba nehy, romantiky a jemnosti, ktorá k svdbe neodpmysliteľne patrí. Sýtu ružovú postupne nahradili svetlejšie tóny a odtiene,  ktoré sa dajú pekne kombinovať s ďalšimi doplnkovými farbami.  V prípade zaužívanej klasiky je to svetlá ružová s krémovou, čistou bielou alebo jemnou zemitou farbou. Ak by ste mali radi svadbu v štýle vintage môžete  zvoliť doplnky staroružovej a hnedej farby. Novým trendom sa stali ďalšie farebné kombinácie doplnené o pastelové odtiene broskyňovej / peach /, jemnej koralovej / coral rose / zelenej / mint / a tyrkysovej / aqua /. Toto farebné ladenie je veľmi jemné a prto si vyžaduje čisté priestory, v ktorých môže svadobný dekor pekne vyniknúť.

1. Zdobený cupcake 2. Svadobná kytica z ruží - foto archív Wedday
3. Svadobné oznámenie 4. Svadobné prestieranie - foto archív Wedday


1. Prestieranie 2. Svadobné oznámenie 
3. Svadobná kytica 4. Papierový dekor - srdiečka



Medzi nové farebné trendy sa dostáva doposiaľ málo známa korálová farba, ktorá je výrazná a zároveň veľmi ženská v jej rôznych odtieňoch. Môže pripomínať lososovú farbu, v ktorej sa prelína ružová s oranžovou. Poďla jej intenzity a sýtosti k nej môžete zvoliť ďalšie doplnkové farby, ktorými sú napríklad marhuľová / apricot /, broskyňová /peach/, ružová / pink /, jemná zelená alebo tyrkysová / mint, aqua/. Ak by ste chceli výraznejši kontrast, elegantnou kombináciou je tmavomodrá / navy blue /, ktorá bude v tomto prípade vystupovať ako farba dominantná. Jemné tóny korálovej výzdoby si vyžadujú čisté priestory a krásne vyniknú napríklad v prímorských oblastiach. V kombinácií so sýtou modrou  budú rovnako pekne ladiť v elegantných a luxusných priestoroch.

3. Svadobné menu 4. Svadobná torta so živými kvietkami



3. Doplnky pre nevestu  4. Menovky pre svadobných hostí

3. Črievičky pre nevestu



Poslednou farbou, ktorá bola zaradená k aktuálnym trendom na rok 2014 je modrá tyrkys, ktorá sa hodí najmä do letného obdobia. Je to čistá farba plná prírodnej energie, ktorá pekne vynikne ako v interiéry tak aj v exteriéry. Jej odtienie sa môžu skombinovať zo základnou bielou farbou, ktorá by mala byť nosná, prípadne ju doplniť o prírodné farby jemných hnedých odtieňov.  Ak máte radi farebnosť a pestrosť, ponúkajú sa rôzne odtiene ružovej a žltej, ktoré vytvoria pekný hravý kontrast.

3. Banánové cupcaky

3. Kytička vo váze - mix kvetov 4. Svadobné oznámenie